Trei români ucişi de caniculă în Italia. A fost cea mai caldă zi din istoria Europei

Valul de caniculă a atins astăzi apogeul! Trei români au fost ucişi de aerul fierbinte, în Italia! Iar un al patrulea conaţional este în comă. Printre victime se află şi o româncă a cărei zi de naştere era astăzi. Străzile sunt ca un cuptor. Ministerul de Externe de la Bucureşti a emis atenţionări de călătorie pentru românii aflaţi în vacanţă. În Franţa, de exemplu, niciodată în istorie termometrele nu au mai măsurat 45 de grade la umbră!

Italia a fost a treia zi consecutivă sub atenţionare de cod roşu. Temperaturile au ajuns cu uşurinţă la 43 de grade Celsius în câteva oraşe, inclusiv la Roma.

Trei români au fost răpuşi de caniculă în Italia

Larisa Axinia, corespondentul Observator la Milano, spune că „simţi, efectiv, că nu ai aer. Nici noaptea nu se poate dormi. Este extrem de cald. Transpiri stând pe loc„. 

Un şofer român a murit în timp ce dormea în camionul său, parcat în Treviso. L-ar fi doborât căldura, scrie presa italiană. Un alt conaţional este în comă, după ce a stat ore bune în soare, pe un şantier de construcţii din Italia. 

Iar o româncă ce lucra ca îngrijitoare a murit chiar de ziua ei. Avea 63 de ani şi a făcut infarct, scrie presa italiană. 

Ieri, autorităţile din peninsulă au anunţat că un român care avea probleme cardiace a fost răpus de caniculă. 

Şi în Franţa, autorităţile sunt în alertă maximă. Temperaturile au depăşit 45 de grade Celsius, la umbră. 

Jerome Salomon, director Ministerul francez al Sănătăţii: Este un record istoric şi când spun record istoric, nu mă refer la luna iunie, ci la temperaturile înregistrate vara de când am început să facem măsurători în Franţa

Alina Iorgovan, româncă stabilit la Paris: Astăzi s-au închis şcolile, s-au deschis piscine şi oamenii sunt sfătuiţi să stea în casă şi să bea cât mai multă apă

Christelle Robert, meteorolog: Un val de caniculă de o asemenea amploare, în iunie, este excepţional. Ar trebui să ne aşteptăm la şi mai multe valuri de caniculă din cauza schimbărilor climatice 

În Catalonia este cel mai mare incendiu de vegetaţie din ultimii 20 de ani

Oamenii caută disperaţi aer respirabil. Într-unul dintre oraşe, autorităţile au limitat viteza maşinilor la 30 de kilometri la oră. Locuitorii şi turiştii sunt îndemnaţi să meargă pe jos dacă nu au de parcurs distanţe mari ori să folosească mijloacele de transport în comun.   

Alina Iorgovan, româncă stabilită la Paris: RATP, societatea de transport, a pus în vânzare un bilet de transport pe toată ziua, astfel oamenii vor evita să utilizeze maşinile

În Spania, un adolescent a murit după ce a făcut insolaţie. În unele regiuni s-au înregistrat 43 de grade. Peste 30 de provincii sunt sub alertă de incendiu. Cea mai afectată este, deocamdată, Catalonia. Cel mai puternic incendiu de vegetaţie din ultimii 20 de ani continuă să se extindă.

Este atât de cald încât sticla cu apă şi evantaiul sunt accesorii de nelipsit pentru cei care se aventurează să iasă din casă. 

La piscină, în apropierea râurilor, oriunde, dar nu în casă, unde singura soluţie este să ţii pornit aerul condiţionat ca să rezişti. 

În weekend, valul de caniculă se va îndrepta spre nordul Europei, anunţă meteorologii. Vor fi 26 de grade în Norvegia şi Suedia, acolo unde în mod obişnuit, temperaturile nu depăşesc 19 grade în această perioadă.