Nașterea Maicii Domnului. Tradiţii și obiceiuri la români

PropellerAds

Nașterea Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din noul an ortodox, care începe pe 1 septembrie, și este notată cu cruce roșie.

Sfânta Maria Mică, așa cum mai este cunoscută la români, este sărbătorită în fiecare an, pe 8 septembrie. De Nașterea Maicii Domnului, creștinii ortodocși români merg de dimineață la biserică pentru a asculta slujba și pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.

Conform tradiției bisericrești, rugăciunile adresate Maicii Domnului în această zi de către femeile însărcinate sau cele care își doresc copii sunt mai ascultate ca oricând.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului mai reprezintă, în tradiția românească, trecerea dintre vară și toamnă. Astfel, după această sărbătoare este momentul în care se dă startul lucrărilor agricole de toamnă.

Nașterea Maicii Domnului. Tradiţii și obiceiuri la români

De Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, credincioșii ortodocși împart struguri și prune (fructe de toamnă) pentru sufletul celor trecuți la cele veșnice.

Acestora li se vor ierta păcatele și vor primi din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

În Maramureș, oamenii cred că toamna va fi urâtă și ploioasă dacă pe 8 septembrie, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului va ploua.

Dacă merii și perii înfloresc înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege ușor.

Semnele din această zi îi ajută pe oameni să facă prognoze despre următorul an agricol.

În alte regiuni ale țării, oamenii sunt convinși că vremea începe să se strice după Nașterea Maicii Domnului, iar vara va deveni doar o amintire.

Tot astăzi, creștinii ortodocși nu trebuie să munceasă, să facă curățenie sau să spele.

PropellerAds
/div>