Moartea unui elev premiant cu doar o zi înainte să dea Bacalaureatul naşte controverse

Drama unui elev premiant din Hunedoara cutremură o ţară întreagă. La 18 ani, cu o zi înainte de examenul de Bacalaureat, adolescentul şi-a pus capăt zilelor, la marginea oraşului Petrila. Iar unul dintre apropiaţi lansează o ipoteză şocantă. Băiatul ar fi fost victima bullyingului – un fenomen care afectează un elev din patru, umilit la şcoală.

George Costache a fost găsit mort duminică seara, după o zi petrecută în familie. În câteva ore, urma să susţină prima probă din examenul de Bacaluareat. 

Poliţiştii exclud posibilitatea ca în cazul morţii elevului să se fi comis o infracţiune

Adolescentul era elev la un liceu din Petrila şi obţinuse o medie generală de peste nouă după cei patru ani de şcoală. Recent, participase la balul de absolvire.

Adolescentul a fost găsit fără viaţă în această pădure. Avea un rucsac și era îmbrăcat cu un tricou pe care scria un mesaj inspirat dintr-un serial cunoscut tinerilor.

Un mesaj care n-ar fi fost ales întâmplător, susţine o prietenă a tânărului, care lansează o ipoteză şocantă. Spune că ar fi fost porecla lui din şcoală. 

Pentru că ai fost batjocorit până n-ai mai putut îndura, ți-au zis ZOMBI. Așa că ai decis să pui capăt, lăsând în urmă, în mod ironic, un mesaj pentru cei care te-au rănit„, a fost mesajul transmis de una dintre prietenele băiatului.

Diana Moga, dirigintă: Ceilalţi elevi sunt marcaţi. Cred că nu are rost să vă spun câte lacrimi se varsă. Nu pot să înţeleagă de ce, de ce sunt ei responsabili pentru ce s-a întâmplat. Încearcă să găsească un singur eveniment din care să fi reieşit că ar fi fost violenţi în limbaj. George era cel care făcea glumele. Ei erau cei care râdeau la glume

Gestul extrem a şocat întreg oraşul. Băiatul nu ar fi dat semne că vrea să-şi ia viaţa. Era doar mai retras, spun profesorii, şi nu vorbea despre problemele personale. Nu e exclus ca presiunea examenului maturităţii să-l fi copleşit.

Cecilia Munteanu, director liceu: Nimic nu prevestea drama care s-a întâmplat. Era un elev care citea foarte mult, tot timpul avea o carte la el, era în relaţii foarte bune cu colegii

Elevul făcea parte dintr-o familie modestă şi muncitoare. Părinţii sunt din Caraş-Severin şi s-au mutat în Petrila în urmă cu aproximativ cinci ani. 

Vasile Jianu, primar Petrila: Nu am avut absolut nicio problemă. Din câte am aflat, copilul învăţa foarte bine, nu aveau probleme în familie, se părea că totul decurge normal

Povestea tragică a elevului din Petrila aduce în discuţie un fenomen care, în ţara noastră, face sute de mii de victime.  

Unul din patru copii este umilit în faţa colegilor, iar trei din zece sunt ameninţaţi cu bătaia la cursuri. România este pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări care se confruntă cu bullyingul. 

Poliţiştii spun că, în cazul lui George, nu există suspiciuni că ar fi fost comisă vreo infracţiune.