Militar român ucis într-un nou atentat terorist la Kabul. Caporalul era căsătorit şi avea trei copii

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că militarul care şi-a pierdut viaţa în atentatul terorist de la Kabul este caporalul Ciprian Ştefan Polschi. În vârstă de 38 de ani, militarul era căsătorit şi avea trei copii. Caporalul participa la o misiune în momentul în care o maşină-capcană a intrat chiar în autoturismul condus de el, apoi a explodat.

O cameră de supraveghere a surprins momentul în care deflagraţia distruge totul în jur. Sunt cel puţin 10 morţi. 

La 8.40, ora României, microbuzul-capcană trece de un parapete din beton şi taie calea unui convoi de SUV-uri albe. În imagini se vede că talibanul care coordonează acţiunea o ia la fugă. Microbuzul-ucigaş loveşte prima maşină din convoi, cea în care este şi militarul român. Apoi flăcările acoperă totul în jur.

Gabriel Leş, Ministrul Apărării: Este singurul militar român care, se pare, a fost în convoi şi care, din păcate, este decedat.

Militarul român în vârstă de 40 de ani era chiar la volanul maşinii. Avea misiunea să ducă demnitari în unităţile NATO din Kabul. De aceea, bărbatul conducea o maşină civilă. Imaginile şocante surprinse la scurt timp arată forţa exploziei. Pe zeci de metri, toate autoturismele sunt carbonizate. Sunt cel puţin 10 morţi şi 42 de răniţi.

Atacul terorist a avut loc în apropiere de sediul NATO, la câţiva kilometri de locul unde la începutul săptămânii un militar a fost ucis iar altul rănit, în timp ce apărau Ambasada României.

Atacul a fost unul sinucigas. Ambasada Romaniei este situata undeva spre marginea Green Village, o zona securizata din Kabul. Este inconjurata de un gard inalt de aproape trei metri.

O cisterna in care se afla si o bomba artizanala s a apropiat de gardul din beton iar soferul a detonat bomba. Zidul a fost pus la pamant. Asa au reusit alti talibani inarmati cu pusti mitraliera sa se apropie de ambasada.

Cei cinci terorişti au masacrat atunci 16 oameni şi a rănit 119. Erau blindaţi cu mitraliere Kalaşnikov şi zeci de grenade. Românul-erou care şi-a dat viaţa încercând să-i înfrunte avea 43 de ani şi locuia lângă Bucureşti.

Dobre Pîrvu, primarul oraşului Fierbinţi-Târg: Încă din armată îmi spunea că şi el îşi doreşte să plece, că ar vrea să facă o carieră în armată, dar în trupele de afară. Povestea de misiunile sale, deşi am observat că se schimbase, devenise foarte reţinut. Îmi spunea de viaţa grea pe care o are acolo, dar totodată că îi şi place ceea ce face.

Atacurile teroriste în lanţ au loc într-un moment în care Statele Unite au anunţat retragerea a peste 5 mii de soldaţi din zonă şi negociau o înţelegere cu talibanii.

Dan Dungaciu: Când ai anunţat retragere ai demobilizat oa gendă a trupelor de pe teren. În momentula cela zona este cea mai vulnerabilă. Când ataci dai un semnal că eşti puternic. 

Ambele atacuri au fost revendicate de talibani. În Afganistan există peste 20 de grupări islamiste.