Turişti din Straja, blocaţi aproape o oră în telescaune. Unii au sărit de la trei metri înălţime

Momente de panică pentru mai mulţi turişti din staţiunea Straja. Aproape o oră au rămas blocaţi în telescaune. Pentru că ajutorul pe care l-au chemat prin telefon nu mai venea, iar instalaţia era zguduită de vântul puternic, mai mulţi turişti au sărit în gol, de la trei metri înălţime. Din fericire, zăpada le-a atenuat căderea şi nu au fost răniţi.

Defecţiunea a apărut în jurul prânzului. Un telescaun cu patru locuri, dat în funcţiune de mai puţin de o săptămână, s-a oprit deasupra pârtiei. La fel şi cele din spatele lui.
Blocaţi deasupra pârtiei, turiştii au aşteptat mai bine de 40 de minute un ajutor. 

Ovidiu Bodean, şef Salvamont Hunedoara: Scaunul numărul patru a fost oprit din cauza unor senzori. Nu ştim, din cauza vântului, din cauza umidităţii excesive. S-a oprit cu câţiva turişti pe toată linia. În momentul în care s-au oprit, echipele de la Salvamont au plecat înspre telescaun.

Îngheţaţi şi speriaţi de vântul care făcea ca instalaţia să se clatine, unii tuişti au decis să sară. 
Zăpada le-a atenuat căderea de trei metri.

Ceilalţi au aşteptat repornirea instalaţiei, o operaţiune destul de anevoioasă.

Alin Părău, administrator de pârtie în Straja: A durat undeva între 20 şi 30 de minute deoarece viteza de mers înapoi pentru garare este de 0,5 metri pe secundă, mult mai mică decât viteza de croazieră care e de patru metri pe secundă, deci de opt ori mai puţin.

Cel mai grav incident din Straja a avut loc cu 10 ani în urmă, când peste 70 de turişti au rămas blocaţi în telescaune. Un cablu a sărit atunci de pe două role, iar oamenii au fost recuperaţi cu ajutorul jandarmilor. Cu patru ani în urmă, tot un cablu sărit a lăsat şapte tineri blocaţi în telescaune, deasupra oraşului Săcele. Tinerii au stat câteva ore la temperaturi de minus 25 de grade, până când au fost recuperaţi de salvamontişti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*