Tsunami în Indonezia. Bilanţul a crescut la 168 de morţi şi peste 700 de răniţi

Cel puțin 168 de persoane au murit, iar peste 700 rănite, după ce Indonezia a fost lovită de un tsunami, pe zona de coastă, provocat de o erupție vulcanică. Peste 30 de persoane au fost date dispărute, iar bilanţul creşte alarmant.

Actualizare ora 9.50: Cel puţin 168 de persoane au murit şi peste 700 de oameni au fost răniţi în urma tsunamiului provocat de erupţia vulcanului Krakatau, conform unui nou bilanţ, anunţat de Agenţia de Gestionare a Catastrofelor.

Numărul total de morţi a ajuns la 168. Sunt 745 de răniţi şi 30 de persoane sunt dispărute”, a spus purtătorul de cuvânt al agenţiei indoneziene, Sutopo Purwo Nugroho.

Mai mult de 430 de locuințe au fost grav afectate de tsunami, care a ajuns până la 3 metri înălțime.

Conform specialiştilor, tsunamiul a fost generat de erupţia Vulcanului Krakatoa. Valul a lovit regiunile indoneziene Pandeglang, Lampung şi Serang.

Agenția de Meteorologie și Geofizică din Indonezia a declarat că valul devastator ar fi fost declanșat de alunecări de teren sub apă, după erupția Anak Krakatoa, o insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda. De altfel, oamenii de ştiinţă au adăugat că undele de mareee cauzate de luna plină ar fi contribuit la devastatorul incident. Vulcanul Krakatoa este unul dintre cele 127 de vulcani activi, pe lungimea arhipelagului.

Indonezia, una dintre cele mai predispuse la dezastre naţiuni de pe pământ, se învârte în Inelul de Foc al Pacificului, unde se ciocnesc plăcile tectonice. Astfel rezultă o mare parte din cele mai mari erupţii vulcanice şi cutremure din lume.