România se află în fruntea celor mai sărace țări din Europa

0
229

„Potrivit Institutul Național de Statistică în anul 2016, 8,5 milioane de români se aflau în situația de risc de sărăcie extremă sau de excluziune socială. O treime dintre familiile cu copii nu își pot asigura traiul de zi cu zi, iar 4 la sută dintre copii din această categorie merg la culcare flămânzi. Pentru anul 2017 se prognozează o creștere a acestei cifre.

Walk Free Foundation estimează că 0,4 la sută din populația României trăiește în condiție de sclavie. Potrivit unor calcule făcute de Călin Popescu-Tăriceanu în 2016, companiile străine contribuie anual la bugetul României cu 2 miliarde de lei, în timp ce companiile românești cu 55 miliarde de lei. Totodată, politicianul a arătat că firmele străine înregistrează profituri mai mari și dețin o cotă mai mare în economia românească, iar asta se explică prin faptul că reprezentanții capitalului străin își trimit grosul profitului în țara de origine, pe când menținerea bugetului României rămâne tot pe spatele capitalului românesc.

 

Inechitatea sistemului economic românesc a fost evidențiată și de șeful reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Fiote. „România este în topul creșterii economice în Uniunea Europeană, dar în același timp este și în topul sărăciei. Asta îmi spune mie că actualul model de creștere nu lucrează în interesul cetățeanului și, prin urmare, nu este un model pe care să îl încurajăm la nivelul Comisiei Europene”, declarase Fiote în martie 2016, comentând Raportul de Țară al Comisiei Europene.

Potrivit acestui raport, ceea ce numim „creșterea economică” pe care a înregistrat-o România în ultima perioadă nu se datorează atât sporirii productivității și calității, ci diminuării costurilor de producție, ceea ce implică și salariile mai mici în raport cu remunerările la nivel european și global. În aceste condiții, creșterea economică nu produce mai multă bunăstare, ci dimpotrivă, mai multă sărăcie. Mediul rural este afectat în mod special de invazia capitalului străin, care este utilizat la achiziționarea de terenuri agricole la prețuri derizorii, iar zonele în care se dezvoltă ferme cu suprafețe mare sunt cele mai afectate de sărăcie și de criminalitate.

Astfel, țăranii sunt nevoiți să-și caute un loc de muncă în oraș sau să completeze grosul românilor care muncesc peste hotare, asigurând România cu resursele financiare necesare perpetuării statutului României de piață de desfacere pentru companii străine.

Totodată, pe lângă faptul că se află în fruntea celor mai sărace țări din Europa, România ocupă locul doi în lume la capitolul depopulare, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite din 2015. În față se află doar Siria, din care oamenii fug din cauza războiului.”

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook  si grupului facebook .

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ