10 semne de avertizare ale CANCERULUI OVARIAN

0
119

Cancerul ovarian mai este numit si „ucigasul silentios” din cauza ca simptomele sale sunt subtile si foarte similare simptomelor menstruatiei.  Acest „ucigas silentios” este fatal pentru femei. Potrivit statisticilor numai 20-30% dintre femeile care sunt deja in ultimul stadiu al cancerului ovarian raman in viata. Din 10 femei care sufera de cancerul ovarian, numai doua sau trei reusesc sa supravietuiasca acestui „ucigas” cu sange rece.

Din pacate, nici acum nu exista un test de screening/ de detectare a cancerului ovarian in stadiile incipiente. Boala este detectata abia in stadiul final pentru ca sunt numai cateva simptome care arata ca ceva nu merge asa cum ar trebui. Femeile incep sa aiba simptome care seamana foarte mult celor ale menstruatiei sau se confunda cu o activitate lenesa a intestinelor, dar, de fapt, este o congestie usoara la nivelul pelvisului sau o senzatie de balonare in partea de jos a abdomenului.

Odata cu inaintarea in varsta, riscul imbolnavirii de cancer ovarian creste. Rata decesurilor  din cauza cancerului ovarian este considerabil mai mare decat rata decesurilor provocate de alte tipuri de cancer. Tocmai de aceea nu trebuie sa ignorati niciun simptom suspicios daca dureaza mai mult de doua saptamani. Mergeti sa consultati un medic specialist si nu va conformati daca initial vi se va spune ca este doar o iritatie a intestinelor sau efecte normale ale menstruatiei. Cereti sa vi se faca o consultatie detaliata.

Cel mai bine este sa faceti un examen pelvian manual si pelvian transvaginal cu ultrasunte. De asemenea, va puteti testa sangele adaugand CA 125 si HE4. Incercati sa mergeti la un specialist in ginecologie sau la doctori specializati in cancerul la femei (ginecolog oncolog, chirurgi in oncologie ginecologica).

Potrivit studiilor, femeile care au un istoric al cancerului de san in familie au predispunere mai mare catre cancerul ovarian si cancerul colorectal. Acestor femei li se recomanda  sa faca o examinare pelvica cu ultrasunete si un test de sange cu CA 125.

Mai jos va enumeram cateva dintre eventualele simptome ale cancerului ovarian. A se retine ca principala caracteristica a cancerului ovarian este persistenta simptomelor pentru mai mult de doua saptamani, caz in care neaparat trebuie sa consultati un doctor. Nu trebuie sa aveti mai multe simptome, daca aveti numai unul si observati ca persista, mergeti neaparat la un control.

10 semne de avertizare a cancerului ovarian

  1. Durere si disconfort in zona pelvisului
  2. Senzatie de apasare, presiune, senzatie de plin si de umflat
  3. Urinat frecvent
  4. Oboseala
  5. Durere in timpul actului sexual
  6. Indigestie, gaze si aciditate
  7. Durere in partea inferioara a spatelui
  8. Constipatie
  9. Pierderea apetitului sau senzatia de full imediat dupa masa
  10. Marirea stomacului

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ