9 martie, ziua mărturisitorilor din închisorile comuniste. Patriarhia anunță că se vor oficia slujbe în toată țara pentru pomenirea celor au „apărat credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român”

0
232
9 martie este ziua națională a Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944 – 1989, după ce Parlamentul a adoptat Legea nr. 247/2011, care prevede manifestări pentru aducerea aminte a celor care au pătimit înainte de 1989 doar pentru că aveau alt crez politic decât cel oficial.
Patriarhia Română anunță că joi, 9 martie 2017, că a transmis eparhiilor de pe întreg cuprinsul țării să săvârșească „slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român”, după cum se menționează într-un comunicat postat pe siteul Basilica.ro.
În perioada 1944 – 1989, în România au existat, conform calculelor Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), aproximativ 2.000.000 ( două milioane!) de români care au trecut prin ceea ce s-a numit gulagul românesc, atât încarcerați cât și deportați.
Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în Romania, în timpul regimului comunist, în țara noastră au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici în care au pătimit peste 3 milioane de români, dintre care 800.000 au murit. Vasăzică, pomenindu-i la dumnezeieștile slujbe, trebuie să ne și amintim de jertfa și curajul lor de lupta pentru propășirea valorilor spirituale și democratice în România.
Unii dintre acești deținuți au fost considerați de către Nicolae Steinhardt, ulterior Monahul Nicolae de la Rohia, adevărați „sfinți ai închisorilor”, pentru comportamentul lor ireproșabil și trăirea lor duhovnicească extraordinară.
După 1989, evlavia populară pentru aceste persoane, între care amintim pe Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu, părintele Ilie Lăcătușu, părintele Gheorghe Calciu, Părintele Gherasim Iscu, Dumitru Bordeianu, Costache Oprișan, Traian Trifan, Radu Gyr, Virgil Maxim, Gheorghe Jimboiu și mulți alții.
Anul 2017 a fost proclamat „An comemorativ al Patriarhului Justinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook  si grupului facebook .

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ