IOHANNIS L-A DESEMNAT PE GRINDEANU PREMIER

0
161
grindeanu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri dimineaţă, decretul pentru desemnarea lui Sorin Grindeanu pentru a forma noul Executiv, potrivit unui comunicat de presă. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial. Decizia vine la o zi după ce şeful statului a avut o întâlnire la Cotroceni cu premierul propus de PSD.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea lui Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, se arată în comunicatul de presă al Preşedinţiei.

Sorin Grindeanu a fost propus de PSD după ce Klaus Iohannis a refuzat-o pe Sevil Shhaideh.

Potrivit procedurii, noul premier desemnt are termen 10 zile să vină în Parlament cu lista miniştrilor care trebuie audiaţi de comisiile de specialitate, iar întregul cabinet trebuie să primească votul de învestitură în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. După această etapă, membrii guvernului sunt numiţi prin decret de preşedinte şi depun jurământul în faţa acestuia.

Joi, preşedintele PSD Liviu Dragnea l-a ameninţat pe Klaus Iohannis cu suspendarea, dacă refuză şi a doua propunere de premier din partea coaliţiei PSD-ALDE.

„Dacă este un refuz? Să facă ce vrea, dar să facă odată! E refuz, mergem la suspendare, vă spun cinstit. Eu nu vreau să folosesc asta, dar vom utiliza orice mijloc pentru a salva această ţară. Eu nu voi sta să aştept să-şi arate cineva muşchii. E revelionul poimâine, dar după Anul Nou lumea va fi din ce în ce mai nervoasă. Nu se mai poate cu stilul ăsta. Eu încă o dată mai sper că există o minimă responsabilitate, raţiune, să lase această ţară să funcţioneze. Fiecare îşi dă cu părerea. De unde să ştiu eu exact care este planul, unde merge planul?”, a spus Liviu Dragnea la România TV.

Cine este Sorin Grindeanu, care a absolvit un curs al Academiei SRI pentru că partidul l-a trimis

Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 – 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia informatică.

În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna – Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul: Educaţia adulţilor la Institutul für Erwahscnenbildung din Frankfurt – Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie.

În perioada octombrie 1998 – octombrie 2000 a fost preparator la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, apoi timp de un an a fost asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, din noiembrie 2001 până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Jud.

Timiş, în următorii trei ani a deţinut funcţia de director general adjunct la Delpack Invest SRL, timp de câteva luni, în 2008, a fost director SC Ahm Smart SRL, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar la Primăria Timişoara.

Este membru PDSR din noiembrie 1996, a deţinut mai multe funcţii în organizaţia judeţeană de tineret, iar în decembrie 2003 a devenit preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD Timiş. În perioada 2004-2008 a fost consilier local la Timişoara.

Noua propunere de premier a fost deputat din 2012 până la sfârşitul lunii iunie 2016, când a devenit preşedinte al CJ Timişoara. Grindeanu a activat în cadrul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Grindeanu a fost ministru al Comunicaţiilor şi societăţii informaţionale în perioada decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015.

Sorin Grindeanu a absolvit în anul 2013 un program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică, la Academia Naţională de Informaţii.

De altfel, Grindeanu a făcut parte din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI în perioada februarie 2013 – decembrie 2014.

El a mai absolvit în 2012 un curs de perfecţionare în securitate, diplomaţie şi politică externă în cadrul Institutului Diplomatic Român.

Sorin Grindeanu a explicat miercuri seara că a absolvit un curs de o lună şi jumătate în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii împreună cu mai mulţi alţi deputaţi, invitaţia de participare venind din partea instituţiei la Comisia SRI, unde a ajuns trimis de partid prin Valeriu Zgonea.

Grindeanu a explicat la Antena 3 că la finalul lui 2012 din viceprimar al Timişoarei a ajuns deputat şi a optat pentru Comisia IT şi Buget, partidul repartizându-l la prima. ”Am avut o revoltă personală dacă pot să spun aşa, nu-mi plăcea componenţa”, a povestit el, adăugând că a vrut să renunţe la mandat şi să întoarcă la Timişoara.

El a afirmat că ”membri din Comisia de apărare şi SRI au renunţat”, iar grupul PSD, prin Valeriu Zgonea, l-a trimis la Comisia SRI.

”Am fost chemat, mi s-a spus «mergi aici»”, a relatat Grindeanu. ”Am mers, nu am avut ce să comentez, eu sunt un om disciplinat”, a subliniat el, adăugând că a participat, alături de colegi de la toate partidele, pentru a se conecta cu acest domeniu cu care nu a avut ”absolut nicio legătură”.

”Un curs de o lună şi jumătate pe siguranţă şi securitate naţională. A fost o părere a conducerii noastre — şi de la Cameră, şi de la Comisie — neavând nicio legătură cu acest domeniu, absolut niciuna, că ar fi bine să fac un curs de o lună şi jumătate, pe care l-am făcut”, a detaliat premierul propus de PSD-ALDE.

”Cel care m-a crescut a fost deţinut politic, a făcut ani de puşcărie. N-aş fi putut vreodată să trec peste ceea ce înseamnă memoria bunicului meu. E parte din mine acea durere”, a mai adăugat el ca argument suplimentar.

Întrebat dacă este ofiţer acoperit, Grindeanu a negat. ”O spun răspicat, nu am niciun fel de vulnerabilitate”, a mai întărit el, precizând şi că a aflat că va fi cel trimis de partid la Palatul Victoria în cadrul şedinţei Comitetului Executiv de miercuri.

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ