Florian Coldea cere trecerea în rezervă, deşi SRI susţine că nu a încălcat legea în cazul Ghiţă

0
135

SRI a trimis la Palatul Cotroceni o cerere de trecere în rezervă a prim-adjunctului Florian Coldea, suspendat de directorul SRI, Eduard Hellvig, în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiţă. SRI a anunţat că ancheta internă în scandalul Coldea-Ghiţă a fost finalizată, toate aspectele fiind „clarificate”.

 

Comisia de anchetă a constatat că generalul Coldea nu a încălcat legea sau normele interne ale SRI, propunând repunerea acestuia în funcţie, însă Coldea a refuzat, cerând trecerea în rezervă, din „motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei”, arată SRI. Decretul de trecere în rezervă aşteaptă să fie semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

Generalul Florian Coldea va fi trecut în rezervă, solicitarea de la SRI ajungând la Palatul Cotroceni, pentru a fi aprobată de preşedintele Klaus Iohannis. Cererea vine la solicitarea lui Coldea, deşi Comisia internă de anchetă a SRI a constatat că acesta nu a încălcat legea sau normele interne ale SRI, propunând repunerea sa în funcţie, conform unui comunicat de presă al SRI.

SRI a anunţat că ancheta internă în scandalul Coldea-Ghiţă a fost finalizată, fiind întocmit un raport „care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public”.

SRI arată că Florian Coldea nu a încălcat legea sau normele interne ale SRI, Biroul Executiv al SRI propunând repunerea în funcţie a lui Coldea.

„În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea”, arată comunicatul SRI.

Cu toate acestea, Florian Coldea i-a solicitat directorului SRI Eduard Hellvig eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia SRI. „Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI”, arată SRI.

Prim-adjunctul SRI a fost suspendat din funcţie săptămâna trecută, fiind pus la dispoziţia directorului SRI Eduard Hellvig, pe perioada unei anchete interne a SRI care să verifice dacă afirmaţiile şi dovezile publicate de Sebastian Ghiţă, privind petrecerea unor vacanţe în străinătate împreună cu Coldea, sunt reale.

Sebastian Ghiţă, dispărut de o lună din România şi căutat cu mandat de arestare, a arătat că familiile Coldea şi Ghiţă şi-au făcut mai multe vacanţe împreună în Seychelles, Toscana sau Paris, el prezentând o factură de cazare la o vilă din Toscana, din 2012, în care apar numele lui Coldea, Ghiţă şi al lui Vasile Dâncu, respectiv ale soţiilor acestora.

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificări preliminare,  directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale.

În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea”, arată comunicatul SRI.

Într-o înregistrare difuzată săptămâna trecută de postul tv pe care îl controlează, Sebastian Ghiţă, inculpat în mai multe dosare DNA şi căutat naţional şi internaţional pentru a fi arestat preventiv, a susţinut că a mers în mai multe vacanţe în străinătate cu Florian Coldea şi cu familia acestuia. Ghiţă a făcut publică o fotografie care ar fi fost realizată la Disneyland, în Paris, în care apar mai multe persoane printre care şi două femei, despre care deputatul susţine că sunt soţia lui şi soţia lui Florian Coldea. Soţia lui Florian Coldea, Dorina Coldea, lucrează în cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI).

„La începutul anului 2010, la începutul lunii februarie, am fost împreună cu familiile în Seychelles, doar noi. Eram înainte de congresul PSD şi am hotărât să mergem într-o vacanţă pe o insulă exotică. Am stat împreună, şi se poate verifica uşor, la Hilton Seychelles Nord Resort. Dintr-o întâmplare, am găsit acasă plicul cu facturile de la acel hotel. Am stat zece zile şi îmi aduc aminte că-l rugam să-l ajute pe Victor Ponta să câştige preşedinţia PSD iar Florian Coldea îmi zicea că Traian Băsescu nu îl vrea pe Ponta.

Diaconescu, Geoană, oricine dar numai să nu ajungă Ponta la PSD. Dan Andronic de la Evenimentul Zilei poate să vă confime că ne-am intersectat la întoarcere pe aeroportul din Istanbul. Atunci a stat de vorbă la îmbarcarea în avion şi cu mine şi cu Florian Coldea. Coldea s-a speriat atunci de Andronic şi, deşi avea bilet la business, s-a mutat la economic. Îi era frică să nu afle Băsescu cu cine a fost în exercusie. Nu a fost singura vacanţă petrecută cu Florian Coldea.

În octombrie 2012 am fost împreună cu Vasile Dâncu şi cumnatul meu Cristi Anastasescu în Toscana, în Italia, unde am stat la o vilă numită Locanda Dell’Amorosa. Iată şi un document de la acea vilă cu numele noastre tipărite pe document. (…) Vă mai dau doar un exemplu de astfel de vacanţă şi o poză cu familiile la Disneyland, la Paris, în poză apare doamna general Dorina Coldea, soţia domnului Coldea”, a declarat Sebastian Ghiţă în înregistrarea difuzată miercuri.

Sebastian Ghiţă a fost pierdut, în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, poliţiştii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h şi că un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina în care se afla Sebastian Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă a fost emis un mandat de arestare în lipsă, după ce a încălcat măsura controlului judiciar.

Procurorii de la Parchetul General îl caută şi ei pe fostul deputat, într-un dosar în care se investighează fapte de abuz în serviciu semnalate de Ghiţă în înregistrări.

sursa: gandul.info

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ