Cine este Sevil Shhaideh, noul premier propus de PSD

0
640

Sevil Shhaideh a fost timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa, sub mandatul lui Nicuşor Constantinescu, condamnat şi anchetat în mai multe dosare de corupţie. Din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost secretar de stat în acest minister. După demisia lui Dragnea în urma condamnării în dosarul Referendumului, Sevil Shhaideh a preluat portofoliul de ministru.

Ea este în prezent consilier în cadrul aceluiaşi minister. Soţul ei, Akram Shhaideh, este de origine siriană, a obţinut cetăţenia română în 2015 şi a fost consilier la Ministerul Agriculturii în 2014, lucrând apoi la Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa sau la Regia Drumuri şi Poduri Constanţa, instituţii aflate tot în subordinea CJ Constanţa.

Propunerea de premier a preşedintelui PSD Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh, are 52 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa. Ulterior, din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană.

Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică.

În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister. Sevil Shhaideh a preluat funcţia de ministru al Dezvoltării după ce Dragnea a demisionat în urma condamnării în dosarul Referendumului.

În prezent, ea este consilier în cadrul aceluiaşi minister.

Sevil Shhaideh, fostă Sumănariu, s-a căsătorit în 2011 cu sirianul Akram Shhaideh, iar presa a scris că naşi de cununie au fost Liviu Dragnea şi şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Sevil Shhaideh provine din minoritatea turco-tătară.

Liviu Dragnea a afirmat însă că Sevil Shhaideh nu îi este fină, deoarece în religia musulmană nu există termenul de naş, şi că la căsătoria acesteia i-a fost „martor”, alături de alte persoane.

„În religia musulmană nu există termenul de naş. Sunt martori. Atunci când se căsătoresc doi, un bărbat şi o femeie de religie musulmană, sunt unii care participă la acel eveniment şi care sunt martori. Nu există termenul de naş şi fin”, a spus Dragnea.

El a adăugat că o cunoaşte pe Sevil Shhaideh de 15 ani, iar la căsătoria acesteia a fost martor alături de alte persoane.

Akram Shhaideh a obţinut cetăţenia română în 2015.

Conform ultimei sale declaraţii de avere, Sevil Shhaideh are un apartament de 47 de metri pătraţi în Constanţa, cumpărat în 1994, iar soţul ei, Akram Shhaideh, deţine trei apartamente în Siria, dintre care două în Damasc.

Shhaideh deţine în conturi suma de peste 590.000 de lei.

În declaraţia de avere a acesteia este menţionat şi un împrumut de 20.000 de euro acordat de către soţul său, Akram Shhaideh, lui Bachir Chhide. De asemenea, la secţiunea ”datorii” este trecut un credit de 60.000 de lei, contractat în anul 2012 şi scadent în 2017, de la BRD.

Veniturile obţinute de Sevil Shhaideh în anul fiscal 2015 depăşesc 185.000 de lei, cel mai mare venit, de peste 1.700 de euro pe lună în medie fiind încasat ca membru al CIFGA (Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări) la EximBank SA.

Soţul lui Sevil Shhaideh, Akram, a obţinut venituri în 2015 ca angajat la Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri Constanţa şi Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa.

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ