Planeta, în pragul celei de-a şasea extincţii în masă. „La fiecare două ore mai dispare o specie”

0
119
planeta_pragul_sasea_extinctii_masa_fiecare_doua_ore_dispare_specie
planeta_pragul_sasea_extinctii_masa_fiecare_doua_ore_dispare_specie

Elefantul african, vulturii şi tonul ar putea fi văzuţi în curând doar la muzeu. Semnalul de alarmă vine de la organizaţia WWF International şi Societatea Zoologică din Londra, care au publicat raportul „Planeta Vie 2016”.

Documentul arată că din cauza activităţii umane, speciile sălbatice de vertebrate ar putea ajunge până în 2020 la un declin de aproape 70% faţă de anul 1970.

„Din păcate, situaţia are în continuare un trend puternic negativ. Faţă de raportul precedent putem spune că ne aflăm în mod oficial în faţa celei de-a şasea extincţii la nivel planetar. Mai mult, suntem într-o nouă eră geologică, ceea ce noi n-am spus niciodată în mod public, Antropocenul. Asta înseamnă că activitatea umană impactează foarte clar viitorul nostru şi e cel mai important factor care determină până la urmă viitorul planetei”, explică la RFI directorul WWF România, Magor Csibi.

Multe specii de animale, precum elefanţii africani, vulturii sau chiar unele specii de peşti sunt pe cale să dispară. „La fiecare două ore mai dispare o specie (…). De exemplu, un vultur din Pakistan, care între 2000 şi 2007 a pierdut 99% din efectiv, pentru că s-a luat decizia să se trateze animalele (domestice-n.r.) cu Diclofenac, iar aceste păsări nu reacţionează deloc bine, ele se hrănesc cu cadavrele vacilor, cu cadavrele animalelor domestice lăsate afară şi fac criză de rinichi de la Diclofenac şi mor.

O specie care în mai puţin de opt ani a dispărut aproape 100%. Dar avem specii mult mai cunoscute, cum este tonul. Iarăşi, predicţiile sunt extrem de sumbre, s-ar putea ca în următorii zece ani să dispară total din Oceanul Indian, iar după aceea să rămână o presiune mult mai mare pe restul speciei, ca în 15 ani să nu mai existe deloc”, spune directorul WWF România.

Raportul Planeta Vie 2016 arată că e nevoie de schimbări în două sectoare-cheie: alimentaţia şi energia.

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ