O portiune imensa din Antarctica, pe cale sa se rupa – Se formeaza al 10-lea cel mai mare ghetar

0
154

O portiune uriasa de gheata e pe cale sa se rupa de Antarctica, au anuntat oamenii de stiinta. Daca acest lucru se va intampla, si este foarte probabil, atunci se va forma un ghetar imens, al 10-lea cel mai mare observat vreodata.

O crapatura aparuta de ceva vreme in calota glaciara s-a extins rapid si brusc, incepand cu decembrie 2016. Ar mai trebui ca aceasta sa creasca doar cu 20 de kilometri pana ce blocul de gheata de 5.000 de km patrati sa se desprinda complet de Antarctica, arata BBC.

eMAG.ro – cea mai variata gama de produse

Oamenii de stiinta spun ca pierderea unei bucati de gheata de o asa dimensiune va face ca intreaga calota glaciara sa fie vulnerabila la evenimente asemanatoare, in viitor.

Larsen C, cum a fost numit ghetarul, are o grosime de 350 de metri. Crapatura aparuta in acesta are deja o vechime de mai multi ani. Din aceeasi mare de gheata s-au desprins, in 1995, ghetarul Larsen A, si apoi Larsen B, in 2002. De atunci, zona este monitorizata atent.

Anul trecut, crapatura, lata de 100 de metri, a avansat neasteptat de mult, cu 18 km in doar doua saptamani. In acest context, e doar o chestiune de luni, daca nu chiar saptamani sau zile pana ce inevitabilul se va intampla, spun oamenii de stiinta.

Acehost foloseste codul „tryitforabuck” pentru a primi hosting la doar 1$ pentru 3 luni de gazduire

Desi formarea acestui ghetar nu are impact asupra nivelului marii, daca acesta s-ar topi, nivelul ar creste cu 10 cm.

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook  si grupului facebook .

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ