Ce trebuie să știți pentru a nu cădea pradă manipulărilor pe tema OUG de marți noaptea

0
135

Susținătorii Ordonanței de Urgență lansată marți noaptea de Guvernul României spun că aceasta este benefică României, că este făcută la solicitările Curții Constituționale și că cei care protestează nu au înțeles aceste aspecte, fiind manipulați. Chiar și unele voci binevoitoare lansează piste false.

Guvernul și PSD se folosesc de niște recomandări ale Curții Constituționale pentru a justifica un demers care merge cu mult mai departe decât ceea ce a cerut Curtea. Cristi Dănileț, judecător și fost membru CCR explică efectele OUG și modul în care aceasta poate fi oprită.

eMAG.ro – cea mai variata gama de produse

Pe scurt:

  • Dacă Guvernul nu o retrage, cea mai sigură soluție de oprire a OUG este declararea acesteia ca neconstituțională de către CCR și publicarea acestei decizii în Monitorul Oficial până în 10 februarie, la ora 23:59. Curtea Constituțională poate decide să fie anulată sau ca unele prevederi să nu fie incluse (de exemplu să nu accepte eliminarea unor infracțiuni).
  • România a avut și are o legislație modernă (în privința Codului Penal), care mai poate fi ajustată, dar în niciun caz nu trebuie eliminate infracțiuni care sunt esențiale pentru combatarea corupției.
  • Ordonanța este o lege favorabilă celor care au săvârșit infracțiuni.
  • Dacă Ordonanța intră în vigoare (în 11 februarie, ora 00:00), măsurile din aceasta se vor aplica pentru toate procesele în curs, chiar dacă apoi este abrogată (e suficient să fie valabilă 1 minut).

sursa: digi24.ro

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ