Hollande: ‘Administraţia Trump este o PROVOCARE pentru unitatea Europei

0
71
French President Francois Hollande attends a signing ceremony with his Zambian counterpart at the Elysee Palace in Paris, on February 8, 2016. / AFP / POOL / PHILIPPE WOJAZER (Photo credit should read PHILIPPE WOJAZER/AFP/Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au subliniat vineri nevoia de unitate europeană în faţa tot mai numeroaselor provocări interne şi externe, printre care amplificarea populismului în Europa şi riscul ca SUA să renunţe, sub noua administraţie a preşedintelui Donald Trump, la acordurile de liber-schimb, transmite Reuters, conform agerpres.

 

„Europa se confruntă cu provocări interne şi externe care pot fi gestionate numai lucrând împreună”, a spus Merkel, la Berlin, într-o conferinţă de presă comună cu Hollande.

„Avem nevoie de un angajament clar, comun, faţă de Uniunea Europeană, faţă de realizările noastre şi faţă de valorile democraţiilor noastre liberale”, a mai declarat ea.

La rândul său, Hollande a afirmat că amplificarea populismului este o ameninţare majoră pentru Uniunea Europeană.

„Ca să fiu foarte sincer, ceea ce ameninţă Europa nu vine doar din afară. Vine şi dinăuntru. Asta înseamnă înmulţirea extremiştilor care se folosesc de factori externi pentru a produce distrugeri interne”, a spus preşedintele francez.

Hollande a atras atenţia că administraţia noului preşedinte american Donald Trump reprezintă o ‘provocare’ pentru Uniunea Europeană, în special în domeniul comercial.

„Există provocări reprezentante de administraţia americană în privinţa regulilor comerciale, dar şi în privinţa a ceea ce trebuie să fie poziţia noastră pentru rezolvarea conflictelor în lume”, a spus el, potrivit AFP.

„Prin urmare, trebuie, bineînţeles, să vorbim cu Donald Trump, deoarece el a fost ales de americani să le fie preşedinte, însă trebuie să o facem cu o convingere europeană şi cu promovarea intereselor şi valorilor noastre”, a adăugat şeful statului francez.

La rândul său, Angela Merkel s-a declarat de asemenea îngrijorată, în mod implicit, de ultimele evoluţii din SUA.

„Vedem că acest cadru global în care evoluăm în lume se schimbă radical şi rapid, iar noi trebuie să facem faţă acestor noi provocări”, a spus ea.

Acest lucru „vizează atât apărarea unei societăţi libere, cât şi apărarea liberului-schimb”, a adăugat cancelarul german.

De la începutul preşedinţiei sale, Trump şi-a respectat promisiunea electorală de a retrage SUA din Tratatul de liber-schimb Trans-Pacific (TPP), una dintre priorităţile predecesorului său Barack Obama, care voia să facă din acest instrument o contrapondere la influenţa tot mai mare a Chinei.

Preşedintele american vrea de asemenea să renegocieze Acordul de liber-schimb nord-american (NAFTA), iar proiectul de acord comercial între SUA şi Europa, care întâmpina deja probleme încă dinainte de plecarea lui Barack Obama, este mai mult decât incert.

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ