Pensia minimă garantată se mareste la 520 lei de la 1 martie 2017

0
240

Persoanele care au pensii foarte mici și care primesc indemnizație socială (în trecut, aceasta era cunoscută drept pensie minimă garantată) vor primi mai mulți bani de la 1 martie, conform unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.

 

De la 1 martie, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari va fi de 520 de lei, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2016, ce va modifica Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009. Mai exact, nivelul va crește cu 120 de lei față de valoarea actuală de 400 de lei.

Așadar, 520 de lei va deveni valoarea minimă pe care trebuie să o primească orice pensionar din sistemul public, începând cu prima zi a lunii martie. De exemplu, chiar dacă o persoană are stabilită o pensie de 350 de lei, acesta va primi 520 de lei, diferenţa de 170 de lei fiind suportată din bugetul de stat. În prezent, persoana dată ca exemplu primește în mână 400 de lei, diferența de bani plătită de la bugetul de stat fiind de doar 50 de lei.

Concret, indemnizaţia socială pentru pensionari se stabilește ca diferenţă între nivelul de 520 de lei (valabil de la 1 martie) şi nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată), conform noilor reguli.

Cei care se bucură de această facilitate sunt pensionarii din sistemul public de pensii şi cei din sistemul militar de pensii, indiferent de data pensionării, care au domiciliul în România și au pensia mai mică decât nivelul indemnizaţiei sociale, adică primesc mai puțin de 520 de lei (de la 1 martie) sau mai puțin de 400 de lei (în prezent).

În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri„, este prevăzut în OUG nr. 6/2009. Prin urmare, indemnizația se va acorda numai persoanelor cu veniturile însumate sub nivelul de 520 de lei.

Indemnizaţia socială pentru pensionari se stabileşte şi se plăteşte de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin intermediul caselor teritoriale de pensii, şi se evidenţiază în mod distinct pe talonul de pensie.

Indemnizația socială este reglementată pentru a oferi un venit minim pensionarilor, pentru un trai decent. Aceasta s-a numit, la momentul introducerii sale în legislație, în 2009, pensie minimă garantată.

sursa: avocatnet.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ