Analistii CFA Romania au asteptari mai modeste privind situatia economica a Romaniei in urmatorul an

0
84

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a scazut in decembrie cu 4,3 puncte fata de luna precedenta, la 61,3 puncte, ca urmare a anticipariii unor conditii mai slabe in urmatorul an si a perceptiei inrautatite asupra situatiei economice actuale, arata datele publicate de CFA.

Indicatorul CFA Romania de incredere macroeconomica, lansat in 2011, masoara anticipatiile analistilor finaniari privind activitatea economica in Romania pentru urmatoarele 12 luni. Scaderea indicatorului de incredere macroeconomica a fost determinata dmai ales de evolutia indicatorului situatiei din urmatorul an, care a coborat in luna decembrie cu 5,4 puncte, pana la 54,5 puncte, cel mai scazut nivel din septembrie 2016, conform News.ro.

 

In plus, indicatorul care masoara perceptia asupra situatiei actuale a scazut cu 2,3 puncte, pana la 75 puncte. Sondajul arata o inrautatire accentuata a asteptarilor privind conditiilor de afaceri din Romania, indicatorul coborand in decembrie la -21%, de la -12% in noiembrie, in conditiile in care 25% dintre cei chestionati se asteapta la o deteriorare a conditiilor de afaceri.

Indicatorul ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca), fiind calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, si la anticipatiile, pentru o perioada de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal si a averii personale la nivel de economie.

Sondajul evalueaza si anticipatiile pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului. Analistii membri ai CFA estimeaza, in medie, un nivel al inflatiei de 1,5% pentru intervalul ianuarie 2017 – ianuarie 2018, in scadere de la 1,85% pentru intervalul anterior.

La finalul anului 2016, rata anuala a inflatiei a fost de -0,5%, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza, pentru finalul acestui an, un nivel al inflatiei de 2,1%. Pentru evolutia cursului de schimb euro/leu, analistii estimeaza un nivel de 4,50 lei/euro peste sase luni si pentru urmatorul an, nivel similar cu cel din sondajul precedent.

In privinta situatiei economice pe plan mondial in urmatorul an, 67,9% dintre cei chestionati se asteapta la conditii economice normale, in timp ce 28,6% dintre cei chestionati se asteapta la o situatie proasta, iar doar 3,6% se asteapta la o situatie buna. CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA), organizatia avand peste 180 de membri.

Sursa foto: Shutterstock/SukanPhoto

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook  si grupului facebook .

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ