Radu Preda: Fără un Muzeu al Comunismului, stafiile trecutului sunt pericole majore pentru societate

0
103

Condamnarea comunismului din 2006, de către preşedintele statului, a însemnat un real moment istoric, care, din păcate, n-a făcut istorie pentru că n-a fost urmat de o legislaţie care, printre altele, să retragă gradele şi beneficiile foştilor ofiţeri de securitate, a afirmat Radu Preda, preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în cadrul conferinţei „Pledoarie pentru Muzeul Crimelor Comunismului, de la MNAR.

În Germania există o procuratură care se ocupă cu urmărirea criminalilor nazişti şi aducerea lor în faţa instanţei, chiar şi acum, la peste 70 de ani de la terminarea războiului, a mai precizat istoricul.

O memorie neasumată ne pune într-un pericol existenţial în prezentul în care noi credem că nu avem nimic de-a face cu ce a fost înainte, a spus Radu Preda, dând ca exemplu situaţia foştilor lucrători ai securităţii care, printr-o halucinantă neasumare a vinovăţiei, se consideră luptători împotriva terorismului şi sunt şi plătiţi cu pensii grase în democraţie.

Istoricul avertizează asupra capcanei diabolice în care putem intra nescoţând la lumină stafiile trecutului comunist, trecut care a ras elitele intelectuale, ţărăneşti, aristocrate ale ţării, afectând definitiv funcţionarea normală a societăţii.

Tocmai de aceea, un Muzeu al comunismului va reprezenta un real final de etapă. „Nu intrarea în UE, nu intrarea în NATO, ci intrarea în istorie”, a afirmat Radu Preda.

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook  si grupului facebook .

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ