„Eminescu este tot ce ne-a mai rămas neîntinat din apele, din cerul şi din pământul nostru românesc.”

0
135

Eminescu este „românul absolut”, „sumă lirică de voievozi” (Petre Ţuţea)
„Eminescu este conştiinţa noastră cea mai bună” (Constantin Noica)
„Eminescu este afirmarea unităţii romāneşti eterne” (Nicolae Iorga)

„A vorbi despre Eminescu īnseamnă pentru un romān a se cerceta pe sine” (Nicolae Steinhard)
„Doina lui Eminescu este expresia integrală a sufletului romānesc.” (Nicolae Iorga)
„Scrisul lui Eminescu este expresie a demnităţii naţionale” (Dumitru Vatamaniuc)
„Eminescu este numele acestei ţări. România este numele lui Eminescu” (Nichita Stănescu)
„Eminescu este tot ce ne-a mai rămas neîntinat din apele, din cerul şi din pământul nostru românesc.” (Mircea Eliade)
„Domnul cel de pasare măiastră,
Domnul cel de nemurirea noastră” (Grigore Vieru)

„Era o frumusete! O figura clasica incadrata de niste plete mari negre; o frunte inalta si senina; niste ochi mari – la aceste ferestre ale sufletului se vedea ca cineva este inauntru; un zambet bland si adanc melancolic. Avea aerul unui sfant tanar coborat dintr-o veche icoana, un copil predestinat durerii, pe chipul caruia se vedea scrisul unor chinuri viitoare.” Ion Luca Caragiale

 „Eminescu (…) a fost si ramane cea mai coplesitoare marturie despre forma inegalabila pe care o poate atinge geniul creator romanesc, atunci cand se alimenteaza din adancimile fertile si insondabile ale unui fond autentic.”  Stefan Augustin Doinas

„Recitindu-l pe Eminescu ne reintoarcem, ca intr-un dulce somn, la noi acasa.”

Mircea Eliade

 „Eminescu este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea. Avem convingerea cã daca mai traia, sanatos, incã douazeci de ani, el ar fi fost considerat, fara putinta de contestare, ca unul din cei mai mari creatori de poezie din intreaga literatura a lumii. […] Dar Eminescu nu este numai un poet de geniu. Este ceva mai mult. El este cel dintai care a dat un stil sufletului romanesc si cel dintai roman in care s-a fãcut fuziunea cea mai serioasã a sufletului daco-roman cu cultura occidentala.”

Garabet Ibraileanu

 „Eminescu e intruparea literara a constiintei romanesti, una si nedespartita.”  Nicolae Iorga

Prin Eminescu si mostenirea miraculos ramasa de la el, ni s-a facut un dar de care n-au avut parte alte culturi, fie si cele mari. La scara culturii noastre, functia lui Eminescu poate fi mai vie decat cea a lui Shakespeare in Anglia, sau a lui Goethe in Germania, caci el nu e un simplu poet, nici un simplu suflet nenorocit, ci o constiinta de cultura completa, de la deschiderea catre matematici, pe care abia le cunostea, pana la aceea catre istorie.

Constantin Noica

Ca si muzica, poezia lui Eminescu scoate din enormul inconstient stari nebanuite de suflet, pe care le lasa cu nelamuritul lor si, exprimand inexprimabilul, ne face cunoscut, in clipe de fulger, profund sufletul nostru … Farmecul acestei poezii se explica prin efectul ei asemanator cu al muzicii. De aici si senzatia de infinit pe care o da poezia lui Eminescu. Emotivitatea care este principiul explicativ al poeziei eminesciene a avut nevoie de imagini sugestive, de sonoritati de forma.

Garabet Ibraileanu

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ