40 de ani de la moartea marelui actor Toma Caragiu

0
321

Actorul Toma Caragiu a murit in urma tragicului cutremur din 4 martie 1977, impreuna cu prietenul sau, regizorul Alexandru Bocanet. Cei doi sarbatoreau finalizarea filmului „Gloria nu canta”, regizat de Bocanet, in care maestrul Toma Caragiu juca rolul principal. Eii se aflau in locuinta actorului din blocul Continental, situat in strada Colonadelor, in spatele Muzeului Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu).

Actorul Ion Besoiu, prezent zilnic la operatiunile de cautare a supravietuitorilor din blocul prabusit in care locuise Toma Caragiu, scria in paginile sale de jurnal, in ziua de 10 martie 1977, ca trupurile celor doi, ale lui Toma Caragiu si Alexandru Bocanet, au fost gasite de cascadori la ora 13:10.

„Cascadorii Aurel Popescu si Mircea Pascu striga ceva de sus, de pe daramaturi. Buldozerele se opresc. Baietii fac semne. (…) Un ostas coboara si aduce o rama de ochelari turtita. Caramitru baguie: ‘Ochelarii lui!’. Incepe sa hohoteasca. Strig la el si pornesc in sus. Sunt doi. Doi oameni imbratisati, doua vieti, doua destine: Bocanet si Toma Caragiu.

Au murit din prima clipa. Casa scarilor s-a prabusit peste ei, undeva, la parter. Sunt incremenit. Doar barbia imi tremura. Caut sa ma stapanesc. (‘De ce nu i-am pus spectacol in seara aceea? De ce?’). (…) Un actor urias, un om urias, un suflet urias a fost strivit intr-o seara nebuna de un bloc oarecare. Absurd, incredibil”, se arata in cartea „4 martie 1977. Secunde tragice, zile eroice. Din cronica unui cutremur”, coordonata de Aristide Buhoiu.

Actorul Toma Caragiu a fost inmormantat la 11 martie 1977 la cimitirul Bellu din Capitala.

In cinstea lui, teatrul din Ploiesti a fost numit Teatrul „Toma Caragiu”, din 1991, strada pe care se afla cladirea teatrului poarta acelasi nume, iar in centrul orasului se afla un bust al actorului. In Bucuresti, strada pe care se afla blocul in care a locuit actorul se numeste Toma Caragiu, iar o sala a Teatrului Bulandra poarta numele actorului.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite in domeniul artei dramatice”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook  si grupului facebook .

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ