15 reguli gramaticale din limba română de care trebuie să ținem cu toții cont

0
127

Probabil s-a întâmplat fiecăruia dintre noi măcar o dată, ca  să ne dea bătăi de cap, gândindu-ne cum naibii se mai scrie… într-un cuvânt sau dezlegat, cu cratimă sau fără, cu un „-i” sau cu doi „-ii”? De aceea vă vom prezenta care sunt cele mai întâlnite greșeli gramaticale pe care le fac românii.

 1. Când se scrie „vi”sau „vii”?

„Vi” cu un singur „-i” se scrie doar atunci când poate fi completat cu „vouă”. Ex: Vouă vi s-a luat de mine.

„Vii” cu doi „-ii” se scrie pentru persoana a doua singular la indicativul și conjunctivul vb. „a veni”, dar și pentru pluralul de la „viu”„(tu) vii”, „(tu) să vii”, „(pui) vii”. Ex: Să vii la mine mâine să-ți dau cartea de română. Mamiferele nasc pui vii.

„Viii” cu trei „-iii” se scrie doar în situația următoare „Viii cu viii, morții cu morții

 1. Corecteste „acum”, ci nu „acuma”.

Forma corectă este „acum”, nu este corect să scriem „acuma”.

 1. „noștri/voștri”vs „noștrii/voștrii”– niciodată nu vom scrie cu doi „–ii”, forma corectă este cu un singur „-i”, deci forma corectă este „noștri/voștri.
 2. Cum se scrie corect „crează” sau „creează”? Ei bine, NICIODATĂ nu se va scrie „crează”cu un singur „e”, ci „creează” cu doi „-ee-” pentru că vine de la conjugarea vb. (cre-ează, ca și lucr-ează)
 3. Când se scrie corect„fi”sau „fii”?

Ei bine, se scrie „fii” cu doi „-ii” doar în următoarele cazuri la imperativ afirmativ „Fii atent” ,la conjunctiv prezent afirmativ și negativ „tu să fii (atent)”/„tu să nu fii (acasă)”, dar și la forma de plural a substantivului „fiu”(Cei doi fii ai lui Gheorghe erau la râu). În rest vom scrie „fi” cu un singur „-i” în toate celelalte cazuri: „a fi”, „nu fi”, „ai fi”, „vei fi”, „să fi fost”, „să nu fi fost”

 1. „zi”sau„zii” care este forma corectă?

NICIODATĂ nu se scrie corect „zii” cu doi „-ii”, se scrie „zi” cu un „-i” când este vorba de zi calendaristică, de imperativ afirmativul verbului „a zice” la persoana a doua singular, adică „zi când iți termini treaba!”, iar pentru persoana a treia singular se va folosi doi „i” despărțiți de cratimă „zi-i(lui/ei) să își facă tema!”

 1. Când se scrie „miniștri”, „mândri” „membri” cu un singur „i”și când sescrie cu doi „ii?

Ei bine, „miniștrii”, „mândrii”, „membrii” se vor scrie cu doi „-ii” doar dacă se pot înlocuiîn același context cu „ministrele”, „membrele”, „mândrele”. În rest se vor scrie cu un singur „-i” în toate celelalte situații ambii (miniștri/membri), ceilalți (miniștri/membri), cei 10 (miniștri/membri).

 1. Întotdeauna se scrie într-un cuvântvreun”, „vreo” , „niciun”, „nicio”.
 2. Când se scrie cu cratimăa-i” și când se scrie legatai”?

Se scrie legat când se folosește pentru a forma perfectul compus „Tu ai fost la mare?”, pentru a arăta posesia „Ai cui sunt sunt băieții aștia?”, în timp ce „a-i” cu cratimă se scrie atunci când poate fi completat de „lui/ei”: „A-i da încredere în sine este un lucru mare.”

 1. Verbele care se termină la infinitiv în „-iDOARla perfectul simplu la persoana I se scriu la sfârșit cu doi „-ii” (eu reușii, eu răzbii, eu moștenii, eu zăbovii, etc.). Însă există și unele excepții cum ar fi verbul „a fi”, a cărui formă „eu fui/fusei;”
 2. Când se scriesa” legatși când se scrie „s-a”, dezlegat?

Se scrie legat „sa” când este pronume posesiv la persoana a III-a sg. (mancarea sa, cartea sa, haina sa) și se scrie dezlegat „s-a” când poate fi completat cu el/ea (Andreea s-a dus la mare.)

 1. Știvs știicând se scrie cu doi „i” și când se scrie cu un singur „i”?

Se scrie cu doi „ii” doar când se folosește verbul la indicativ prezent la persoana a doua singular „tu știi/ tu nu știi”, dar și la conjunctiv prezent „tu să știi/ tu să nu știi.

În rest se va scrie „ști” cu un SINGUR „–i”.

 1. Frumoaso/iubito” vs „frumoas-o/iubit-o

Probabil una dintre cele mai urâte forme de a-ți arăta iubirea pentru o femeie este de a-i spune „iubit-o” sau „frumoas-o”. Ei bine, NICIODATĂ nu se vor scrie cu cratimă aceste cuvinte. Variantă corectă este „iubito/frumoaso”.

 1. Genitiv-dativul substantivului „ou”, „ouălor” vs „ouălelor

Forma corect a genitiv-dativul substantivului „ou” este „ouălor”.

 1. Când se scrie legatzile” și când se scrie dezlegatzi-le”?

Se scrie „zile” legat când se referă la forma de plural a substantivului „zi și zi-le” dezlegat se scrie când se completează cu pronumele lor (Zi-le să mai lase statul pe calculator.)

Zii” cu doi „-ii” nu se scrie NICIODATĂ.

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ