Boboteaza 2019. Ce semnifică Botezul Domnului și Taina Botezului în România

Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă ziua în care Iisus a fost botezat în apa Iordanului, chiar când acesta a împlinit 30 de ani. Boboteaza mai este cunoscută și sub numele de Teofanie, Epifanie, Descoperirea Cuvântului Întrupat sau Arătarea Domnului. Această sfântă zi este sărbătorită de toți creștinii în a șasea zi din ianuarie. 

Botezul Domnului este ziua în care Iisus Hristos și-a început viața publică. Sărbătoarea reprezintă o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii: Fiul este boteazat în Iordan de câtre Ioan, Spiritul Sfânt se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer Îl declară ca fiind Fiul său.

Taina Sfântului Botez

Taina Botezului reprezintă ritualul creștin prin intermediul căruia un mic prunc intră în comunitatea creștină. Botezul este una dintre cele șapte taine. Nu există o zi anume în care se săvârșește botezul unui prunc. Acesta se săvârșește, de obicei, la opt zile după nașterea bebelușului sau în oricare altă zi de sărbătoare, după Sfânta Liturghie.

Pentru botez, bebelușul are nevoie de nași. Aceștia trebuie să fie creștin-ortodocși. Nașul este dator să se îngrijească de viața religioasă a finului său. El trebuie să îi fie îndrumător și învățător în cele sufletești, încercând să facă din el un bun credincios. Prima parte a slujbei botezului este sfințirea apei pentru botez. Apoi preotul îl unge pe cel ce urmează a fi botezat cu untdelemn pe frunte, piept, la mâini și la picioare.

A treia parte a slujbei botezului este însăși săvârșirea Tainei. Astfel, preotul afundă pruncul în apa sfințită din cristelniță. Prin botez, micuțului i se spală păcatele, devenind părtaș morții și învierii lui Iisus Hristos. Astfel, pruncul intră într-o viață nouă.