Bărbat din Cluj, tată a trei copii, gasit fara suflare în poligon

Un bărbat de 41 de ani s-a împuşcat mortal într-un poligon privat din Cluj! N-a fost un accident, ci o sinucidere care ridică multe semne de întrebare. Aproape oricine poate pune mâna pe o armă letală, în poligoane, fără să aibă nevoie de permis sau de o testare psihologică. Bărbatul care şi-a luat viaţa, tatăl a trei copii, ar fi suferit de depresie. Este anchetă acum la poliţie pentru ucidere din culpă.

Era ora 18 şi 20 de minute când bărbatul de 41 de ani a ajuns pe linia de tragere. Asistat de un instructor de tir, omul a îndreptat iniţial arma spre ţintă, aşa cum prevede procedura.

Bărbatul suferea de depresie şi a mai încercat să-şi ia viaţa

După ce a pus degetul pe trăgaci a schimbat direcţia. S-a împuşcat înainte ca cel care-l supraveghea să aibă timp de reacţie. 

Ciprian Cornea, purtător de cuvânt ISU Cluj: Au fost efectuate manevre de resuscitare în trei reprize, aproximtiv o oră. Persoana prezenta activitate cardiacă, s-a luat deciza de a fi transportată către UPU. Pe timpul transportului activitatea cardiacă a încetat

Bărbatul ar fi încercat şi în trecut să îşi ia viaţa. Era căsătorit şi avea trei copii, dar o formă de depresie l-ar fi măcinat, susţin apropiaţii. Nu întâmplător a vrut să moară în poligon, susţin specialiştii. 

Gabriel Groza, psiholog judiciar: O persoană care are tentativă de suicid alege să se sinucidă în modul care îi este cel mai uşor lui. Nu se pune problema că cineva ar fi trebuit să observe sau să îşi dea seama

Pistolul cu care s-a sinucis este un SPF de nouă milimetri. O armă letală, precisă şi uşor de folosit pentru amatori.

Cei care trag la ţintă într-un poligon nu sunt consideraţi deţinători de arme de foc, aşa că pentru a primi pe mână un pistol letal au nevoie doar de cartea de identitate.

În 2015, un alt bărbat s-a împuşcat într-un poligon

Le poate fi refuzat accesul doar dacă sunt sub influenţa băuturilor alcoolice sau au un comportament ciudat. Totul rămâne la latitudinea instructorilui de tragere.

Mai mult, legea nu prevede ca un trăgător amator să prezinte la intrarea în poligon un cazier, un document cu o testare psihologică sau un permis de port armă. Dar există reguli clare.

Ştefan Lazăr, instructor de tir: Orice armă o tratăm ca şi cum ar fi încărcată. Instructorul trebuie să fie întotdeauna lângă trăgător, din momentul în care acesta intră în poligonul de tragere 

Niciodată arma nu trebuie îndreptată în stânga sau în dreapta sau în spate şi degetul să nu se afle în garda lăcaşului de tragere.

Ştefan Lazăr, instructor de tir: Trăgătorul va introduce degetul în garda trăgaciului doar în momentul în care acesta doreşte să declanşeze focul 

În martie 2015, un alt bărbat s-a împuşcat mortal într-un poligon din Bucureşti, după ce şi-a executat instructorul cu trei focuri de armă. Poligonul nu a mai fost deschis niciodată.